Sunday, May 13, 2012

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွိလွ်င္သစ္သီးစားသင့္သလား (ပါေမာကၡေဒါက္တာတင့္ေဆြလတ္)

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္မ်ား သစ္သီးစားသင့္၊ မသင့္ ဆိုေသာ ေမးခြန္းသည္မ်ားစြာအေရးႀကီးပါသည္။ ဆရာဝန္၊ ဆရာမမ်ားက လူနာမ်ားအားအၾကံေပးမွားလွ်င္ မ်ားစြာနစ္နာ မႈမ်ားျဖစ္ေပၚလာႏိုင္ပါသည္။ မွန္ကန္ေသာအၾကံဥာဏ္မ်ား ေပးႏိုင္ပါကလည္းလူနာမ်ားအတြက္မ်ားစြာအက်ိဳး ျဖစ္ထြန္းႏိုင္ပါသည္။ ဆရာဝန္၊ ဆရာမမ်ားကိုယ္တိုင္က က်န္းမာေရး  ျပႆနာမ်ားကို ရွင္းရွင္းလင္းလင္းသိနားလည္ထားၾကဖို႕ လြန္စြာအေရးႀကီးလွပါသည္။ အမ္ဘီဘီအက္စ္ဘြဲ႕အတြက္ျဖစ္ေစ၊ ေဆးပညာမွသိပၸံဘြဲလြန္အတြက္  ျဖစ္ေစ သင္ယူမွတ္သားထားေသာအသိပညာမ်ားသည္ သာမာန္အားျဖင့္ ၅ ႏွစ္သာခံသည္ ဟုေယဘုယ် ယူဆၾကပါသည္။ထို႕အျပင္ အစဥ္ေျပာင္းလဲတိုးတက္ေနေသာ ေဆးေလာကႀကီးထဲတြင္ လႈပ္ရွား ရွင္သန္ဖို႕ရာမွာ အသစ္ျဖစ္ေပၚေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားကို အၿမဲေလ့လာဖတ္ရႈေနၾကရန္လိုအပ္ပါသည္။ အျခားႏိုင္ငံမ်ားတြင္ စဥ္ဆက္မျပတ္ပညာသင္ၾကားေရးကို အထူးအားေပးၾကၿပီး၊  ဆရာဝန္ မွတ္ပံုတင္ျခင္း သက္တမ္းကို ၅ ႏွစ္တစ္ခါသက္တမ္းျပန္တိုးၾကရာ၌ စဥ္ဆက္မျပတ္ပညာေရးျပဳလုပ္ထားပါသည္ဆိုေသာ သက္ေသအေထာက္အထားမ်ား တင္ျပ၍ ဆရာဝန္မွတ္ပံုတင္သက္တမ္းျပန္တိုးၾကရပါသည္။ အေရးႀကီး သည္မွာ ဆရာဝန္ႀကီးငယ္မဟူ၊ စဥ္ဆက္မျပတ္ေဆးပညာဆည္းပူးေနၾကမွသာလွ်င္ အျမဲေခတ္မီေန ၿပီးေခတ္ႏွင့္ရင္ေဘာင္တန္းလိုက္ႏိုင္မည္ျဖစ္ပါသည္။ သစ္သီးမ်ားႏွင့္ပတ္သက္၍ က်န္းမာေသာ လူေကာင္းမ်ားတြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေအာင္စားေသာက္ေနထိုင္ေရးတြင္ သစ္သီးႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား စားသံုးရန္အေရးႀကီးသည္။ဟင္းသီးဟင္းရြက္အစိမ္းတစ္ေန႕လွ်င္၃ခါျပင္(3Servings) စားရမည္ဆိုပါသည္။တစ္ခါျပင္(One Serving) ဆိုသည္မွာ တရုတ္ထမင္းစားပန္ကန္းလံုးတစ္လံုးစာ ဟင္းရြက္အစိမ္းမ်ားကို ဆိုလိုပါသည္။ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္အစိမ္းစားလွ်င္တစ္ေန႕လွ်င္ ပန္းကန္လံုးသံုးလံုး စားရမည္ဆိုပါသည္။ ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ဆိုလွ်င္ ပန္းကန္လံုးဝက္ကို One Serving တစ္ခါျပင္ဟုဆိုလိုရာ၊တစ္ေန႕လွ်င္ ပန္းကန္းလံုးတစ္လံုးခြဲ စားရမည္ဟု ဆိုပါသည္။ ပိုမို လြယ္ကူ ေအာင္ေျပာရလွ်င္ မုန္႕ဟင္းခါးစားရာ၌ အသံုးျပဳေသာ ဇီးဘရားဇြန္းသံုးဇြန္းလွ်င္ တစ္ခါျပင္ရွိသျဖင့္ တစ္ေန႕လွ်င္ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးဟင္းသီးဟင္းရြက္ ၉ ဇြန္းစာ အနည္းဆံုးစားသံုးသင့္သည္ဟု ဆိုလိုပါသည္။ ဟင္းသီးဟင္း  ရြက္ဆိုသည္မွာ ဘူးသီး၊ ခရမ္းသီး၊ ရံုပတီသီး၊ ဒန္႕ဒလြန္သီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္၊ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္စသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ဆိုလိုပါသည္။ အဂၤလိပ္လို Vegetables ဟုေခၚေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ဆိုလိုပါသည္။ သစ္သီး (Fruits) ဟုဆိုရာ၌ငွက္ေပ်ာသီးအမ်ိဳးမ်ိဳး (ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး၊ သီးေမႊးငွက္ေပ်ာသီးစသည္မ်ား)ပန္းသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ပိႏၷဲသီး၊ ကြ်ဲေကာသီး၊ ေရွာက္ခ်ိဳသီး၊ ဂရိတ္ဖရုသီး၊ နဂါးေမာက္သီး၊ ၾကက္ေမာက္သီး၊ ဒူးရင္းသီး၊ မင္းဂြတ္သီးစသည္တို႕ကိုဆိုလိုပါသည္။သစ္သီးမ်ားကို ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ မရွိေသာလူမ်ားအေနျဖင့္ တစ္ေန႕လွ်င္ ႏွစ္ခါျပင္ (Two Serving)စားသံုးသင့္သည့္ဟု ဆိုပါသည္။ တစ္ခါျပင္(OneServing) မွာ တရုတ္ထမင္းစားပန္းကန္ လံုးတစ္ဝက္စာကို ဆိုလိုပါသည္။ လွီးစိတ္ထားေသာသစ္သီးဝလံ၊ႏွစ္ခါျပင္ (Two Serving)ဆိုသည္မွာပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာကို ဆိုလိုပါသည္။ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေအာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္သစ္သီးဝလံမ်ား စားသံုးရမည္ဆိုသည္မွာ ゞင္းအစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ (၁) ဗီတာမင္ဓါတ္မ်ား ရႏိုင္ပါသည္။ (၂) ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ ရႏိုင္ပါသည္။ ပိုတက္စီယမ္သည္ ဆိုဒီယမ္ (ေခၚ) အငန္ဓါတ္ႏွင့္ဆန္႕က်င္ဖက္အာနိသင္ေသြးတိုးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါ သည္။ (၃) အမွ်င္ဓါတ္(Fibre) မ်ားရႏိုင္ပါ သည္။ ထို႕ေၾကာင့္ေန႕စဥ္ဝမ္းကို ပံုမွန္ သြားေစႏိုင္ပါသည္။ အူမႀကီးကင္ဆာကိုကာကြယ္နိုင္ပါသည္။ စားသံုးလိုက္ေသာ ကစီဓါတ္မွ ဂလူးကို႕စ္ အခ်ိဳဓါတ္ကို စားၿပီးၿပီးခ်င္းေသြးထဲ ခ်က္ခ်င္းမေရာက္ေအာင္ ကာကြယ္ထားႏိုင္ သျဖင့္ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ရုတ္တရက္ထိုး၍တက္ျခင္းကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါ သည္။ (၄) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးဝလံမ်ားမွ ဓါတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္း (Antioxidant)မ်ားရႏိုင္၍ေသြးေၾကာမ်ားမာလာျခင္း (Artherosclerosis)ႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္ဟုဆိုပါသည္။ အထက္ပါ ေကာင္းက်ိဳး အာနိသင္မ်ားရရွိေစရန္၊ က်န္းမာေသာ လူမ်ားကိုဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးဝလံမ်ားစားသံုးရန္ အၾကံျပဳၾကျခင္းျဖစ္ပါသည္။ သို႕ရာတြင္ သစ္သီးဝလံမ်ားႏွင့္ပတ္သက္၍ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွိလွ်င္ သီးသန္႕စားသင့္ပါသည္။ အႀကံ ဥာဏ္ေပးသင့္ပါသည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကိုေတာ့ လူေကာင္းမ်ား ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါမရွိသူမ်ားအတိုင္းမ်ားမ်ားစားသံုးေစသင့္ပါသည္။ သစ္သီးဝလံမ်ားတြင္ ဖရပ္တို႕စ္ (Fructose)ေခၚသစ္သီးဝလံမွရေသာအခ်ိဳဓါတ္၊သၾကားဓါတ္မ်ားပါပါသည္။ ဖရပ္တို႕စ္သည္ ကမၻာေပၚတြင္ အခ်ိဳအရသာအေပးဆံုး၊ အခ်ိဳဆံုးဓါတ္ျဖစ္ကာ၊ ကမၻာေပၚတြင္ ဤဖရပ္တို႕စ္ဓါတ္မ်ား က်ယ္ျပန္႕ေပါမ်ားစြာ အသံုးျပဳလာၾကျခင္းေၾကာင့္ ကမၻာႏွင့္အဝွမ္းဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကပ္အသြင္ျဖစ္ ေပၚလာသည္ဟုလည္း အဆိုရွိပါသည္။ ဖရပ္တို႕စ္အခ်ိဳဓါတ္ကို ေျပာင္းဖူး (Corn) မွလည္းရႏိုင္ၿပီး၊ Corn Syrup ေခၚေျပာင္းဖူးမွ ရေသာအခ်ိဳ ရည္၊ ဖရပ္တို႕စ္ကို အစားအစာမ်ားထုတ္လုပ္ရာ၌ က်ယ္က်ယ္ျပန္႕ျပန္႕သံုးစြဲေနၾကပါသည္။ ဖရပ္တို႕စ္၊ သစ္သီးသၾကားဓါတ္ သည္ ဂလူးကို႕စ္သၾကားဓါတ္ကဲ့သို႕ပင္ သၾကားေမာ္လီက်ဴးတစ္လံုးသာပါ သျဖင့္ ဂလူးကို႕စ္ဓါတ္ႏွင့္ ဓါတုဖြဲ႕စည္း ပံုဆင္ပါသည္။ ၾကံမွရေသာသၾကား (Sucrose) သည္အခ်ိဳေခၚ ဂလူးကို႕စ္ေမာ္လီက်ဴးႏွစ္လံုးကို ဓါတုေဗဒနည္းအားျဖင့္တြဲထားျခင္းျဖစ္ကာ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းတြင္ ဂလူးကို႕စ္အခ်ိဳ ဓါတ္ႏွစ္ခုကြဲသြားေစပါသည္။ ဖရပ္တို႕စ္ သစ္သီးသၾကားဓါတ္မွာမူ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း၌ ဂလူးကို႕စ္သို႕ေျပာင္းလဲသြားျခင္းမရွိပဲ။ အဆီဓါတ္သို႕ေျပာင္းလဲသြားကာ Triglyceride ေခၚအဆီဓါတ္ အေနျဖင့္ အသည္းတြင္သိုေလွာင္ထားပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္မ်ား သစ္သီးစားသံုးရ မည္ဟု ေျပာေသာဆရာဝန္မ်ားကဖရပ္တို႕စ္ေခၚ သစ္သီးသၾကားဓါတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းေရာက္လွ်င္ ဂလူးကို႕စ္ေခၚ အခ်ိဳဓါတ္သို႕ေျပာင္းလဲသြားျခင္းမရွိသျဖင့္ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ကို မတက္ေစႏိုင္။ ထို႕ေၾကာင့္ သစ္သီး စားသံုးျခင္းကို ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္မ်ား ေရွာင္က်ဥ္ရန္ မလိုဟု ဆိုၾကပါသည္။ စာေရးသူ အေနျဖင့္ သစ္သီးစားသံုးျခင္းသည္ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ကို မတက္ေစႏိုင္ ဟူေသာအဆိုကိုစာေတြ႕အရေရာ၊ လက္ေတြ႕အရပါလက္မခံႏိုင္ပါ။ ေန႕စဥ္ၾကည့္ရႈေနေသာဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္မ်ား ေသြးခ်ိဳဓါတ္မ်ားေနလွ်င္ အေသအခ်ာစစ္ေဆးၾကည့္လွ်င္ သစ္သီးမ်ား တစ္ခုမဟုတ္တစ္ခုကို ဆင္ေျခမ်ိဳးစံု၊ အေၾကာင္းမ်ိဳးစံုျပကာ စားသံုးေနၾကျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ကိုေန႕စဥ္ၾကံဳေတြ႕ေနရပါသည္။ သိသာလြယ္ေသာ ဥပမာမ်ားမွာ -သရက္သီးေပၚခ်ိန္၊ ဖရဲသီးေပၚခ်ိန္မ်ားတြင္ ထင္ရွားပါသည္။ သရက္သီးစားၿပီး၊ ဖရဲသီးစားၿပီး လာသူတိုင္း ေသြးခ်ိဳဓါတ္တိုင္းၾကည့္လွ်င္ ေသြးခ်ိဳဓါတ္အၿမဲ 200mg/dl အထက္တြင္ ျမင့္တက္မ်ားျပားေနကာ အခ်ိဳ႕ဆိုလွ်င္ 400mg/dlသို႕မဟုတ္ 500mg/dlအထက္ျမင့္တက္မ်ားျပားေနသူမ်ားကို အၿမဲေတြ႕ေနရပါသည္။  ထို႕ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳလူနာမ်ား သစ္သီးစားသံုးသင့္သည္ဆိုေသာ အၾကံျပဳခ်က္ကို ဘဝင္မက်ပဲ၊လက္ ခံႏိုင္ျခင္းလည္းမရွိပါ။ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္မ်ားေရာ၊ဆရာဝန္ဆရာမမ်ားပါ မိမိတို႕၏ အေတြ႕အၾကံဳ ကို ျပန္ေျပာင္း စဥ္းစားသင့္ၾကပါသည္။ အခ်ိဳေပါ့သည္၊ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္မ်ားစားသံုးသင့္သည္ဟု မိမိအထင္သက္သက္ျဖင့္ ေျပာေနၾကေသာဂရိတ္ဖရုသီး၊ မာလကာသီး၊ နဂါးေမာက္သီးမ်ားပင္လွ်င္ စားၿပီးလွ်င္ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ ျမင့္တက္ေနသည္ကို အစဥ္အၿမဲေတြ႕ေနရသည္ကို ရိုးသားစြာဝန္ခံၾကဖို႕လိုပါမည္။ စာေရးသူ၏တင္ျပခ်က္မွားယြင္းေနသည္ဟုယူဆသူမ်ားအခ်ိန္ မေရြးေဝဖန္ႏိုင္ၾကပါသည္။ ဆီးခ်ိဳေသြး ခ်ိဳ  ေရာဂါရွင္မ်ားသစ္သီးမစားသံုးသင့္ေၾကာင္း စာေတြ႕(Theory) ကိုလည္းတင္ျပပါဦးမည္။သစ္သီးမွရေသာ ဖရပ္တို႕စ္သၾကားဓါတ္သည္ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းဂလူးကို႕စ္အျဖစ္ မေျပာင္းလဲသြား၍ေသြးခ်ိဳဓါတ္မ တက္ေစႏိုင္ဟုဆိုေစကာမူ ゞင္းဖရပ္တို႕စ္သၾကားဓါတ္သည္ အဆံုးစြန္တြင္ အဆီဓါတ္ (Glycerol) အျဖစ္ေျပာင္းလဲကာ Triglyceride အဆီဓါတ္အျဖစ္ အသည္းတြင္းသိုေလွာင္ထားေၾကာင္း အထက္တြင္ တင္ျပခဲ့ၿပီးျဖစ္သည္။ ထို႕ေၾကာင့္ သစ္သီးမ်ားမ်ားစားလွ်င္ ေသြးတြင္းအဆီဓါတ္ကိုျမင့္တက္ေစႏိုင္သကဲ့သို႕၊ အသည္းအဆီဖံုးျခင္း (Fatty Liver) ကိုလည္းျဖစ္ေစႏိုင္ပါသည္။ အသည္းတြင္းအဆီမ်ား စုပံု လာေစျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္မွထြက္လာေသာ အင္ဆူလင္ ေဟာ္မုန္းဓါတ္၏ေသြးခ်ိဳဓါတ္ က်ေစေသာ အာနိသင္ကိုဆန္႕က်င္မႈျဖစ္ေစ ျခင္းေၾကာင့္ေသြးခ်ိဳဓါတ္ထိန္းသိမ္းမႈကို ခ်ိဳ႕ယြင္းေစႏိုင္ပါသည္။ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းဓါတ္အာနိသင္ကိုဆန္႕က်င္မႈ (Insulin Resist-ance)သည္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာ ဂါျဖစ္ေစေသာအေၾကာင္းအခ်က္တစ္ခုပင္ ျဖစ္ပါသည္။ သစ္သီးစားၿပီး ေသြးခ်ိဳဓါတ္တက္ရသည့္ အျခားအေၾကာင္းအခ်က္တစ္ခုရွိပါသည္။သစ္သီးဝလံတိုင္းတြင္ဖရပ္တို႕စ္ေခၚ သစ္သီးသၾကားဓါတ္အျပင္ ဂလူးကို႕စ္အခ်ိဳဓါတ္အစဥ္အၿမဲတြဲ၍ ပါသည္။ သစ္သီးအမ်ိဳးအစားအလိုက္ ဖရပ္တို႕စ္ႏွင့္ ဂလူးကို႕စ္ပါဝင္မႈ အခ်ိဳးေျပာင္းလဲမႈရွိႏိုင္ေသာ္လည္း အဓိကအခ်က္မွာ သစ္သီးစားလိုက္လွ်င္ ဖရပ္တို႕စ္သၾကားဓါတ္တစ္ခု တည္း ကိုယ္ခႏၶာတြင္း ဝင္ေရာက္သြားျခင္းမဟုတ္ဘဲ၊ အတူတြဲပါလာေသာ ဂလူးကို႕စ္ဓါတ္လည္း ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဝင္ေရာက္လာျခင္းေၾကာင့္ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါသည္။ သစ္သီးတစ္မ်ိဳး စီတြင္ပါေသာ ဖရပ္တို႕စ္ႏွင့္ ဂလူးကို႕စ္တို႕၏ အခ်ိဳးအစားပါဝင္မႈႏႈန္းထားမ်ားကို ဇယားအေနျဖင့္ တင္ျပႏိုင္ေသာ္လည္းစာေလးမည္ ရႈပ္ေထြးမည္စိုး၍ မတင္ျပျခင္းျဖစ္ပါသည္။ အထက္တင္ျပ ခ်က္မ်ားကို ျပန္လည္စုစည္းတင္ျပရလွ်င္ သစ္သီးမ်ားစားသံုးျခင္းသည္လည္း ေသြးခ်ိဳဓါတ္ကို တက္ေစႏိုင္သည္။ ကိုယ္ခႏၶာတြင္းဆိုးက်ိဳးအခ်ိဳ႕ကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္သည္။
 
(၁) သစ္သီးမ်ားတြင္ပါေသာ ဖရပ္တို႕စ္ႏွင့္တြဲလာေသာ ဂလူးကို႕စ္မ်ားေၾကာင့္ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ကိုခ်က္ခ်င္း တက္ေစႏိုင္ပါသည္။
 
 (၂) ဖရပ္တို႕စ္သၾကားဓါတ္သည္ အဆံုးတြင္ အဆီဓါတ္သို႕ေျပာင္းကာအသည္းတြင္ စုပံုလာကာ၊ Insulin Resistance ေခၚအင္ဆူလင္အာနိသင္ကိုဆန္႕က်င္ေစျခင္းျဖင့္လည္း ေသြးခ်ိဳဓါတ္ျမင့္တက္ေစျခင္းကို အားေပးပါသည္။
 
 (၃) သစ္သီးမွရေသာဖရပ္တို႕စ္သၾကားဓါတ္မ်ားေၾကာင့္ အသည္းတြင္းအဆီစုပံုေနျခင္း(Fatty Liver)ႏွင့္ ေသြးတြင္းအဆီမ်ားျပားေစျခင္းတို႕ကိုျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါသည္။
 
 (၄) ဖရပ္တို႕စ္ အခ်ိဳဓါတ္မ်ားစြာစားသံုးျခင္းက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုျမင့္တက္လာေစကာအဝလြန္ကဲမႈ ကိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါသည္။ 

အထက္ပါအေၾကာင္းမ်ားေၾကာင့္ စာေရးသူသည္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳလူနာမ်ားကို သစ္သီးစားသံုးရန္ မတိုက္ တြန္းပါ။ အထူးသျဖင့္ေသြးခ်ိဳဓါတ္မ်ားမ်ားျပားေနစဥ္၊ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ထိန္းသိမ္းမႈမေကာင္းစဥ္တြင္ သစ္သီးမ်ားလံုးဝမစားသံုးသင့္ပါ။ သစ္သီးမ်ားအစား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ပိုမို၍ မ်ားမ်ား စားသံုးသင့္ၾက ပါသည္။ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ထိန္းသိမ္းမႈေကာင္းလာလွ်င္မူ သစ္သီးမ်ားကိုအာသာေျပရံုေလွ်ာ့၍ စားသံုးသင့္ပါသည္။ပန္းသီးစားလွ်င္တစ္ျခမ္း၊ လိေမၼာ္သီးစားလွ်င္တစ္ျခမ္း၊ငွက္ေပ်ာ္သီးစားလွ်င္တစ္ဝက္စ သည္ျဖင့္ ယခင္စားသည္ထက္ တစ္ဝက္ေလွ်ာ့ စားသံုးသင့္ပါ သည္။ အစာအိမ္တြင္ အစာမရွိခ်ိန္မွာ သစ္သီးသက္သက္မစားသင့္ပါ။ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ကို အထိန္းအခ်ဳပ္မရွိ ရုတ္တရက္ျမင့္တက္ေစႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ မစားခိုင္းျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ သစ္သီးစားလို လွ်င္ ထမင္းစားၿပီးစအခ်ိန္မ်ိဳး၊ ဟင္း သီးဟင္းရြက္မ်ားစားသံုးၿပီးစ အခ်ိန္ မ်ိဳးကိုတြဲ၍စားသံုးပါလွ်င္ ေသြးခ်ိဳဓါတ္ရုတ္တရက္ထိုးတက္ျခင္းကို ကာကြယ္ရာေရာက္ပါမည္။

ပါေမာကၡေဒါက္တာတင့္ေဆြလတ္

Health Update Journal မွ ကူးယူေဖာ္ျပျခင္းျဖစ္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment